Amerikada Bir Türk Yoğurtçu – Chobani Başarı Hikayesi


2007 de yarattığı Chobani yoğurt markasıyla 3 yıl gibi kısa sürede Amerikan yoğurt piyasasını ele geçiren Hamdi Ulukaya 1.1 Milyar dolarlık servetiyle Forbes küresel milyarderler listesine adını yazdırdı.

Hamdi Ulukaya sadece başarılı bir girişimci değil, ABD, Kanada, Avustralya ve İngiltere’ye uzanan milyar dolarlık bir markanın yaratıcısı ve küresel piyasaya hükmeden 1426 insandan bir tanesi.

Kendisini özel biri olarak görmeyen Ulukaya, mütevazı kişiliğiyle dikkat çekmekte. Başarısının en büyük sırrının özgüven olduğunu ısrarla belirtmektedir. Onu özel kılanın bu özgüveni olduğunu ısrarla sö9ylemekte.

Onun hayat hikayesi ne kadar özgüven dolu biri olduğunu ortaya koyuyor aslında, hangimiz Ankara Siyasal gibi bir üniversitenin 2. Sınıfında, ben ABD’ye gidiyorum diyerek okulumuzu bırakıp, hiç dil bilmediği bir memlekette böyle bir başlangıç yapabiliriz ki?

Birkaç yıl ABD’de çalıştıktan sonra, 2005 yılında Kraft Food’un boşalttığı tarihi fabrikayı alarak işe başlıyor. 2 yıl boyunca fason üretim yapan Ulukaya, daha sonra 2007 yılında kendi markasıyla üretim yaparak New York’ta ki marketler zincirlerine yoğurt satmaya başlıyor. Böylelikle “ Chobani “ nin Amerika serüveni başlamış oluyor.
Ulukaya’nın Chobani markasını yarattığı 2005 senesi öncesinde, Yunan yoğurdu piyasasının büyüklüğü, sadece 35 milyon dolarken, 2012 senesinde pazarın %48’ine sahip Chobani ile toplam Pazar büyüklüğü 2,1 Milyar dolara yükselmiştir. Son 5 yılda ki büyüme oranı % 5900 olarak gerçekleşmiştir.

Böylesine bir Pazar diğer büyük firmalarında iştahını kabartmış ve büyük firmalardan PepsiCo 206 Milyon dolarlık yatırımla, 350 bin metrekarelik tesisiyle pazardan pay alma yarışına girmiştir. Şu an konuşulan rakamlar Amerika’da ki yoğurt piyasasının 9 milyar dolara ulaşacağı yönde, bu geleneksel yoğurt üreticilerinin de iştahını kabartmakta ve yatırımlar hızla artmaktadır.

Ancak tüm uzmanların ortak görüşü yoğurt piyasasında Ulukaya’nın markası Chobani ile rekabet etmenin imkânsız olduğu görüşünde birleşmekte. Ernst & Young dergisi başarılı girişimciyi 2012 yılında ABD’nin en iyi girişimcisi seçmiştir.

4 yorum:

Unknown dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Adsız dedi ki...

Avalon baby

Adsız dedi ki...

Emmanuel Didia

Adsız dedi ki...

emmanueldidia55@gmail.com