GMAT sınavına hazırlanan arkadaşlar için birkaç detay.


Yurt dışında veya yurt içinde MBA yapmak isteyen arkadaşların alması gereken bir sınav GMAT. Ne olduğu ve içeriğiyle ilgili bilgiyi burada vermeyeceğim bunları zaten çeşitli kaynaklardan öğrenebiliyoruz; öğrenemediğimiz kısım ise istediğimiz puanı almak için ortalama hangi bölümden  kaç soru çözmemiz gerektiği.

Bunu öğrenmek için en iyi yol MBA.com dan indirilecek ücretsiz deneme sınavı uygulaması. Bu uygulama ile 2 adet sınavla kendimizi sınama şansımız var. Uzmanlarca önerilen GMAT'e çalışmaya başlamadan önce ilk sınavın yapılması, çalışma bittikten sonra ise diğerinin. Böylece hem kendinizdeki gelişmeyi gözlemleyebilir hem de aldığınız puana kaç doğruyla eriştiğinizi görebilirsiniz ( GMAT sınavında her sorunun değeri farklıdır ancak yine de gözünüzde ortalama puan canlanır. Örneğin ortalama 25 doğru verbal 25 doğru quant yaparak X puan aldınız. En azından hedeflediğiniz puan için bunun ne derecede yeterli olup olmadığını görürsünüz).

Puanlama meselesini hallettikten sonra diğer bir önemli konu sınava nerede gireceğiniz ve sizleri nelerin beklediği. Ankara ve İstanbul'da belirlenen anlaşmalı yerlerde sınavı alabiliyorsunuz. Ankara normal olarak daha tenha. Koca bir gün boyunca sadece 1 ya da 2 kişi yaptırmış olabiliyor ve koca sınıf size kalıyor. Ankara'nın dezavantajı ise sınav merkezinin Kızılay gibi kalabalık bir merkezde yer alıyor olması. Etraftan inşaat, tadilat, bağırış, otomobil vb sesler gelebiliyor. Ayrıca masaların yerleşim düzeni  perdesiz pencereden gelen ışığın etkisiyle dezavantaj yaratabiliyor. Bu nedenle sınava gireceğiniz saat dilimini göz önüne alarak daha önce bir tarihte gelerek sınav salonuna müsait olduğu takdirde göz atmalısınız.

Diğer bir önemli konu size sınav sırasında verilen kağıt ve kalemler. Siz evde kendi kalem ve kağıtlarınızla soruları çatır çatır çözerken bu materyallerle afallayabilirsiniz. Çünkü verilen kağıt değil resmen asetat. Parlak kalın bir yüzeyin üzerinde 1cm x 1cm çirkin ve kullanışsız kareler inanılmaz dikkat dağıtıcı. Bu materyali kullanmalarının nedeni sınav sonrası üzerlerinin silinip yeniden kullanılır olabilmesi. Asıl sorunsa kalem! Kalemleri de tek sefer kullanıp atmayacakları için kalemler de dolayısıyla adaylar tarafından defalarca kanırta kanırta kullanılıyor. Bugün 4 farklı kalem almama rağmen parlak yüzeyin üzerine bir türlü işlemleri yapamadım. Kalemle uğraşmaktan sorulara konsantre olamadım. Sınav öncesi telefonunuzu, cüzdanınızı vb eşyalarınızı kilitli dolaplara bırakıyorsunuz; fakat kimse yanınızda yeni alınmış ''Staedtler'' marka kalemleri sokmanıza hayır demeyecektir. Ben kendi kalemimle geldim diye belirtmek zorunda değilsiniz zorla ceplerinizi kontrol etmiyorlar zaten. Önceden merkezi ziyaret edeceğiniz için hangi kalemlerin kullanıldığını sorup aynısından 2 3 adet almanızı öneririm. Kalem bu sınavda en önemli unsur arkadaşlar. Bu bilgiyi de hiçbir yerde bulamazsınız:)

Yaklaşık 3 aydır hazırlandığım bu sınavdan ne yazik ki 500 puan alabildim. Essay kısmını yazıp bitirmeme rağmen bitirdikten sonra next tuşuna basmadığım için sanırım o kısım iptal oldu puan alamıcam. O anda salgılanan adrenalinle panik ve kalp atışları artınca Integrated Reasoning kısmı mahvoldu. Yani official skorum çok fazla yükselemeyecek ama keşke bir şey olsa da en azından 550 olsa. Çerez diye yaptığım sayısal kısımsa aptal kalem ve yapamadığım işlemler yüzünden mahvoldu. Zayıf olduğum verbal kısmında toto oynamama rağmen sayısaldan daha fazla puan aldım. Kısacası iyi bir deneyim değildi.

Top B okullar için 600, hatta 650 üzeri bile şart ama ortalama bir okula 500- 550 gibi puanlarla da girebilirsiniz. Benim için önemli olan bu deneyimleri buradan paylaşmak istedim. Umarım birilerine yardımcı olabilmişimdir.

1 yorum:

Priyatamil dedi ki...

All of these tips are great, that’s very interesting. I’m so tempted to try that myself, but you would think if it were effective, more people would do it.
GMAT Classes Chennai