New York'ta gezilecek yerler


New York beş adadan oluyor. Adaların en önemlisi şehrin merkezi Manhattan. Manhattan Adası dışında Bronx, Queens, Brooklyn ve Staten Island, New York'u oluşturan ilçeler (boroughs).

Dünyanın en kozmopolit kenti New York nüfusunun yüzde 40'ı bir başka ülke doğumlu. Bu nedenle İtalyan, Çin ve Harlem gibi mahalleler mevcut.

China Town: Canal Caddesi'nden Pell Caddesine ve Americans Ave'den Bowery'e kadar uzanıyor.

Little Italy: China Town'nun kuzeyinde bulunan mahallede İtalyan restoranları, kahveleri ve butikleri bulunuyor.

Chelsea: Sanat galerileri, gece hayatı, şık mağazalarıyla ünlü semt, sanatçıların uğrak yeri arasında.

Greenwich Village: Sanatçıların, öğrencilerin, göçmenlerin yaşadığı bohem semt kahve, restoran, mağaza ve gece kulüplerinin bulunduğu canlı bir merkez.

Harlem: Afrika'dan göç edenlerin ve Amerikalı Afrikalıların semti. Harlem?de cadde isimleri bile farklı: Örneğin 6th Avenue, Malcolm X Boulevard diye biliniyor. Pazar sabahları ve çarşamba günleri giderseniz kilise müziği dinleyebilirsiniz.

Soho: Günümüzde moda ve sanat merkezi. Sanat galerileri ve pahalı butikler var.

Metropolitan Museum of Art: Tarihöncesinden günümüze kadar değişik coğrafyalar ve zaman dilimlerine ait, iki milyondan fazla sanat eseriyle dünyanın en büyük müzesi unvanına sahip.

Museum of Natural History (Doğa Tarih Müzesi): Dünyadaki en kapsamlı doğal tarih müzelerinden.

The Museum of Modern Art (MOMA):
Yüz binden fazla çağdaş sanat eseriyle en geniş koleksiyonlardan birine sahip. 140 bin kitabın bulunduğu kütüphanesi var.

National Museum of the American Indian: Amerikan yerlilerinin hayatları, inanışları, dilleri ve geleneklerinden örnekler sergileniyor.

Statue of Liberty (Özgürlük Anıtı): Liberty Adası'nda bulunan heykel 1886 yılında yapıldı. Battery Park'taki South Ferry iskelesinden gemiler her yarım saatte bir kalkıyor.

Broadway: Broadway'de 42. ve 53. caddeler ile 6th. ve 9th. Avenue arasında kalan bölge tiyatrolar merkezi. Time Out dergisi eğlence hayatı için en iyi rehber.

Central Park: Parkta yapay göller, köprüler, hayvanat bahçesi, anıtlar, oyun alanları, açık hava tiyatrosu, kafeterya, yürüyüş alanları bulunuyor.

Empire State Building: New York'un simgesi. 381 metre yüksekliğindeki binanın 86. katından gece ve gündüz muhteşem bir şehir manzarası görülüyor.

World Trade Center (İkiz Kuleler): 11 Eylül'de yıkılan kullelerden arta kalan yıkıntıları görmek için belediye 350 kişilik bir platform inşa etti. Broadway ile Fulton Caddeleri arasına kurulu platform 09:00-20:00 arası açık. South Street Seaport Müzesi'nden bilet alınması gerekiyor. Aynı gün için bilet bulmak çok zor. Bilet alanlar gruplar halinde platforma alınıyor. Burada 15 dakika kalınabiliyor, fotoğraf çekimine izin veriyorlar.

The Flatiron Building: 1902 yılında dünyanın ilk gökdeleni olarak inşa edilen bina değişik mimarisiyle de ilgi çekiyor.